Nieuws

Nieuw in 2020: de dubbelglasnorm

Syndicus
28 januari 2020

De overheid wil ramen met enkel glas de wereld uit helpen. Vanaf 1 januari 2020 zal dubbelglas verplicht zijn in elke woning. Dat betekent dus ook dat huurwoningen onder deze nieuwe regelgeving vallen. Bestaande ramen met enkel glas ga je moeten vervangen, zo niet riskeert je woning onbewoonbaar te worden verklaard.

WELKE WONINGEN EN WELKE RAMEN VALLEN ONDER DE DUBBELGLASVERPLICHTING?

Daarom voeren ze vanaf 1 januari 2020 de dubbelglasnorm in. Deze geldt voor alle woningen, dus ook studio’s, appartementen, huurwoningen en eengezinswoningen.

Niet alle ramen vallen onder deze nieuwe regel. Het gaat over de ramen van leefruimtes, keuken, slaapkamers en badkamer. Traphallen, inkomhallen of gangen niet worden geëvalueerd bij inspectie.

Vastgoedkantoor Brugge | Agence Van den Abeele

VOORKOM STRAFPUNTEN VOOR ENKEL GLAS

Laat je bij het verhuren bijstaan door een expert, deze zal je reeds lang op voorhand alle verplichtingen duidelijk melden.

Bij een wooninspectie gaat men na waar er zich nog enkel glas bevindt in de woning. Als er niet aan de norm wordt voldaan dan ontvangt je woning strafpunten.

OVERGANGSPERIODE

Vanaf 2023 gaat de overheid nog een stapje verder en worden de strafpunten opgetrokken. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren.

Eigenaars die meteen een stapje verder gaan als dubbel glas en dus hoogrendementsglas plaatsen, worden beloond met een energiepremie.

Bron: vlaanderen.be

Laat ook uw pand beheren door een expert!

Ontdek hier onze formules