Nieuws

Schenken voor verhuring goedkoper vanaf 1 juli

Verhuren
14 juni 2015

De verlaging van deze belasting is een idee dat al eerder door Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten gelanceerd werd. Dit voorstel vond ook een grote steun bij CD&V. Door schenkbelasting op onroerende goederen te verlagen, zouden meer mensen schenken en de overheidsinkomsten kunnen stijgen.

De huidige tarieven kunnen oplopen tot 80 procent, wat vele mensen afschrikt. Door de huidige regelingen dreigen vele oudere verhuurders hun woning te verkopen en het kapitaal om te zetten in roerende goederen. Wanneer roerende goederen geschonken worden geldt momenteel maar een tarief van 3 procent.

Vastgoedbeheer Agence Van den Abeele | Agence Van den Abeele


Vermindering van de tarieven

Vooral de hoge tarieven zullen een daling vinden een voorbeeld aangegaan door Peggy Verzele, directeur van CIB studiedienst, is: "Wie een huis van meer dan 175.000,00 euro schenkt aan iemand die geen dichte familie is, betaald een schenkbelasting van 80 procent. Dit percentage zal omlaag gebracht worden naar 40 procent."

Ook wordt er minder onderscheid gemaakt en zullen er slechts 2 categorieën zijn, namelijk een schenking in rechte lijn (echtgenoot, partner, kinderen, kleinkinderen) en een schenking aan alle anderen.

Hierbij komen nog extra kortingen wanneer er in de geschonken onroerende goederen energiezuinig geïnvesteerd wordt. Als extra wordt bij het verhuren van de geschonken onroerende goederen een extra verlaging toegekend.

Huurmarkt verbeteren

Door deze maatregelen wil de Vlaamse regering verschillende doelen bereiken.

De energie-efficiëntie van huurhuizen wordt hierdoor enorm gestimuleerd maar tevens zou de private huurmarkt een opwaardering krijgen met een betere woonkwaliteit als gevolg.

Nieuwe tarieven ​schenking onroerend goed

Download hier de nieuwe tarieven die van toepassing zijn bij schenking van onroerend goed.

Wie wenst te verhuren doet vaak beroep op een ervaren rentmeester om de onroerende goederen te beheren. Hier kunnen wij u vast in ondersteunen.

Ook jouw vastgoed laten beheren?

Klik hier

...en geniet van een optimaal rendement!