Advies

Hoe condensatieproblemen vermijden

19 januari 2021

Tijdens de winter wil je het in huis liefst zo warm mogelijk maken. Tegenstrijdig met de koude temperaturen buiten kan je dan aan je ramen condensatie opmerken. Maar hoe hou je dat precies tegen? Wij geven je enkele tips mee.

WAAROP MOET JE LETTEN?

De drie meest voorkomende plaatsen waar condensatie kan optreden zijn koude vloeren, koude ramen en koude muren. De meest bekende is de vochtdruppels op de ramen. Maar condensatie tussen twee muren in aanraking met houten vloeren kunnen muren en vloeren doen rotten indien ze niet opgedroogd raken.

CONDENSATIESIGNALEN OM IN TE GRIJPEN

Het is bewezen dat er gezondheidsrisico’s kunnen gekoppeld worden aan vochtproblemen en schimmels. Volgende signalen vragen jouw belangstelling om er iets aan te doen:

  • Vochtige of muffe luchtjes
  • Schimmel op stoffen oppervlakten zoals gordijnen of een niet-gebruikt zeteltje
  • Schimmel op houten oppervlakten zoals rond een veluxraam
  • Afbrokkelende muren van gips
  • Vochtig behangpapier dat na drogen opkrult


Rondleiding nieuwe woning | Agence Van den Abeele

HOE KUNNEN WE HET VOORKOMEN?

Vocht aanpakken

Het is belangrijk om allereerst het vocht in de lucht aan te pakken. De belangrijkste oorzaken van vocht in een normaal huis zijn activiteiten zoals wassen, koken en baden. Tijdens de zomermaanden staan deuren en ramen weleens open, maar tijdens de wintermaanden kan dat vocht niet ontsnappen. Zeker niet wanneer je ook nog dubbele beglazing hebt.

Een blazer in de ruimte plaatsen of een mechanische ventilatie kan al wonderen doen. Na het nemen van een douche of bad kan je bijvoorbeeld een halfuurtje je raam op een kiertje zetten om de grootste hoeveelheid damp te laten ontsnappen.

Of smorgens, terwijl je ontbijt bijvoorbeeld, even de ramen van je slaapkamer openen kan je al een heel eind verder helpen!

Goed verluchten en verwarmen is en blijft dus de boodschap!

Schimmels vermijden

Schimmel voorkom je met voldoende luchtstroom, ofwel door zelf te verluchten, ofwel door ventilatie.

Condensatie lijkt dus ‘maar water’ te zijn, maar kan op termijn toch schadelijk zijn. Grijp daarom tijdig in en maak van je woning een gezonde thuis!

Bron: zimmo.be

Op zoek naar een rentmeester?

Beheer

Wij kunnen u vast zeer goed helpen!