Advies

Dit geluid kan je leven redden

07 november 2019

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Sinds 2013 was het in huurwoningen en nieuwbouwwoningen al verplicht om één rookmelder per verdieping te hebben. Nu wordt die verplichting uitgebreid naar àlle woningen in Vlaanderen.

Een rookmelder is een simpele en efficiënte manier om je te beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker als er ’s nachts brand uitbreekt, is de kans groot dat je zonder rookmelder de brand niet tijdig ontdekt.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Een rookmelder moet tien jaar meegaan. Je vindt ze in elke doe-het-zelfwinkel. Best test je de rookmelder elke maand even met een simpele druk op de knop.

Een rookmelder met een vervangbare batterij is af te raden omwille van de irritante piepgeluiden als de batterij op zijn einde loopt.

Rondleiding door Agence Van den Abeele | Agence Van den Abeele

WAAR?

Minimaal één rookmelder per verdieping Op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en buitendeur is het uitgangspunt. Dus meestal de in de nachthal, zowel boven als beneden.

Logischerwijze voorzie je rookmelders op plaatsen waar het risico op brand het grootst is zoals in de keuken, de wasplaats met droogkast en nabij oplaadpunten van bijvoorbeeld telefoon en batterijen. Tip: hang ze niet in de keuken zelf maar in een aanpalende kamer ervan.

DEZE TIPS KUNNEN JE LEVEN REDDEN

  • Zorg voor een vluchtplan en test op voorhand uit met je gezin.
  • Loop zo snel mogelijk naar buiten als je brand opmerkt.
  • Probeer zoveel mogelijk deuren te sluiten op weg naar buiten. Op deze manier sluit je de brand af en krijgt die geen extra zuurstof.
  • Koop tienjarige rookmelders met onvervangbare batterijen en vervang ze om de tien jaar.
  • Test de batterijen en luidsprekers van je rookmelders maandelijks met de testknop.
  • Leg in elke slaapkamer een zaklamp.
  • Laad elektrische toestellen niet ’s nachts op, want oververhitting kan een rechtstreekse aanleiding tot brand zijn.

ROOKMELDERS

Als beheerder en verhuurder van uw eigendom voorziet Agence Van den Abeele telkens de nodige rookmelders. Zo hoeft u er niet aan te denken.

Bron: VRT nws

Uw appartement
verhuren?

Wij kunnen u helpen!