Nieuws

Vastgoedprijzen blijven stijgen

Kopen
24 september 2019

De woningmarkt stevent dit jaar door de extreem lage rente af op een prijsstijging van 3 procent bij de verkoop van vastgoed. Maar een zwakke economie en de aangekondigde afschaffing van de woonbonus zweven boven deze trend.

ING België verwacht dat de gemiddelde prijs van woningen dit jaar met ruim 3 procent zal aantrekken.

BELEGGERS KIEZEN VOOR VASTGOED

Beleggers vrezen de handelsoorlog tussen Amerika en China en kiezen momenteel voor een investering in vastgoed, hetgeen ook fiscaal aantrekkelijk is. Een op de vijf kopers is een belegger.

We moeten echter oppassen dat het beleggers-fenomeen geen zeepbel wordt. In vastgoed beleggen impliceert niet dat je een huis per definitie over twee jaar met winst kan verkopen

Agence Van den Abeele Huizen Brugge | Agence Van den Abeele

MEER NIEUWBOUW OP DE MARKT

De prijsstijging van woningen en appartementen is ook een gevolg van de toegenomen kwaliteit en omdat er meer nieuwbouw op de markt komt. Dat verhoogt de mediaanprijzen van woningen en appartementen. Bovendien kiezen jonge gezinnen steeds meer voor een kant-en-klare instapwoning. De aankoop van nieuwbouwwoningen is met 40 procent toegenomen.”

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Momenteel bedreigen de brexit en handelsoorlogen de economie. Ook de toenemende vergrijzing weegt op de economie. Dit alles komt de woningmarkt niet ten goede.

Ook de aangekondigde afschaffing van de woonbonus, waarbij de gevolgen moeilijk in te schatten zijn, ligt op tafel. Een snelle beslissing over de woonbonus dringt zich op teneinde fiscale onzekerheid te vermijden.

De afschaffing van de woonbonus betekent de vermindering van de registratierechten, hetgeen een hindernis wegneemt om te kopen en te verkopen. Beleggers kunnen daardoor ook sneller verkopen als de markt aantrekt. De vraag is echter of dergelijke speculatie goed is voor der woningmarkt.

Bron: Vastgoedflitsen

Op zoek naar een woning?

Ontdek hier ons aanbod