Nieuws

Hoe hou je de warmte buiten tijdens een hittegolf?

Algemeen
26 april 2021

Bij een hittegolf met extreme temperaturen is zonwering een essentieel element tegen oververhitting van je woning. Hou overdag de warmte buiten en haal ’s nachts de koelte naar binnen.

Buitenzonwering of screens

Neergelaten buitenzonnewering houdt al vanaf ’s ochtends de zonnewarmte buiten. Zo krijgt de hitte geen kans om je leefruimtes op te warmen en is de intensieve koeling zoals van een airco niet nodig.


Syndicus Van den Abeele | Agence Van den Abeele

's Nachts afkoelen

Door intensief te ventileren ’s nachts haal je je grote hoeveelheden frissere nachtlucht binnen halen om je huis mee af te koelen door bijvoorbeeld 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan.

Met nachtkoelingsroosters erbij spoelt de koelere buitenlucht die binnenkomt de warme binnenlucht weg.

Met buitenjaloezieën kan je bij zeer warm ook het hoofd koel houden en zelf bepalen hoeveel zonlicht u in uw kamers wilt laten. De goed sluitende lamellen kunnen zo oververhitting voorkomen zonder aan daglicht te verliezen want met deze extern gemonteerde zonweringsystemen kan het daglicht soepel worden gericht.

Conclusie

Zorg ervoor dat de zon niet door de ramen naar binnen kan schijnen. Met grote ramen haal je dan wel veel daglicht in huis, maar als de zon er rechtstreeks op schijnt, zorgen die ramen binnenshuis letterlijk voor een ‘broeikaseffect. Al deze oplossingen elementen zorgen ervoor om de hittegolf op een natuurlijke manier draaglijk te houden binnenshuis.

Bron: bouwenenwonen.net

Op zoek naar een nieuwe huurwoning?

Te huur

Bekijk hier ons aanbod