Nieuws

De bouwtrends voor 2020

Kopen
14 februari 2020

Digitalisering, onzekerheid in de bouwsector en compact, collectief en smart wonen. Dit zijn de bouwtrends voor dit jaar.

DIGITALISERING

Steeds meer bouwbedrijven, architecten, aannemers en studiebureaus werken bijvoorbeeld met BIM, een digitaal model dat alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw bevat. Zo kunnen alle betrokken partijen eenvoudig samenwerken.

ONZEKERHEID

De betonstop, het halen van de klimaatdoelstellingen en het ontbreken van een beleidsplan ruimte voor Vlaanderen (BRV) zijn zaken waarvan we de impact op de bouwsector nog zeer onduidelijk is. De bouwsector is dus duidelijk volop in beweging.

Bouwplan Agence Van den Abeele | Agence Van den Abeele

COMPACT, COLLECTIEF EN SMART WONEN

Of we vanaf 2020 minder gaan bouwen is nog de vraag. Wat wel vaststaat, is dat we anders gaan bouwen. De vastgoedprijzen zullen er voor zorgen dat we kleiner zullen gaan wonen en tegelijk is compacter wonen ook een manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een belangrijke stap om onze huizen en appartementen energiezuiniger te maken, is smart wonen. Verbindt jouw woning optimaal met slimme toepassingen om je energieverbruik in de gaten houden en beter te sturen. We gaan dus kleiner, maar ook hoger en dichter bij elkaar bouwen omdat steeds meer mensen alleen wonen.

Anderzijds wint de bewuste keuze voor een alternatieve vorm van samenwonen zoals cohousing steeds meer populariteit.

Bron: livios.be

Op zoek naar jouw droomwoning?

Ontdek ons aanbod