Nieuws

Condensatie en schimmel in de slaapkamer vermijden

Huren
20 december 2023

In veel huizen blijkt in de koudere periodes de slaapkamer een condensatie en schimmelvorming op de muren te verschijnen.

Deze problemen ontstaan meestal als gevolg van vochtige lucht en ontoereikende ventilatie in combinatie met koude muurvlakken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van deze problemen en hoe ze effectief kunnen worden aangepakt.

Wat is condensatie

Condensatie is het gevolg van het neerslaan van waterdamp op koude oppervlakken wanneer warme, vochtige lucht ermee in contact komt. In een slaapkamer zijn de buitenmuren en ramen vaak de eerste slachtoffers. Gedurende de koude wintermaanden, wanneer de temperatuur buiten daalt, wordt de binnenlucht vaak opgewarmd door verwarmingssystemen. Wanneer deze warme lucht in contact komt met de koude muren, treedt condensatie op.

Een binnenmuur kan fungeren als een koud oppervlak wanneer deze in verbinding staat met de buitenmuur. Indien de ruimte dan niet voldoende verwarmd wordt, en de binnenmuren de luchttemperatuur bij benadering aannemen kunnen deze al snel een temperatuur hebben welke onder het dauwpunt valt.

Dit kunt u zien op onderstaande foto, de hoek zelf welke verbonden is met de buitenmuur meet slechts 13 graden.

Hierop kan vochtige lucht condenseren. Het resultaat? Druppels die zich verzamelen en langzaamaan hun weg vinden naar de muur. Dit proces kan onopgemerkt blijven, maar de gevolgen worden zichtbaar wanneer er zwarte plekken op de muren ontstaan.

Hoek Thermografisch meting | Agence Van den Abeele
Hoek gewoon | Agence Van den Abeele

Gevolg? Schimmel!

Condensatie legt de ideale voedingsbodem voor schimmelgroei. De vochtige omgeving op de muur biedt schimmelsporen de perfecte omstandigheden om zich te vermenigvuldigen. Schimmel gedijt goed in donkere, vochtige hoeken, wat vaak voorkomt achter meubels, in kasten of in slecht geventileerde hoeken van de slaapkamer.

Schimmel is niet alleen een esthetisch probleem; het kan ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Het verspreidt zich snel en kan zich onopgemerkt uitbreiden achter behang, onder tapijten, en zelfs in de structuur van de muur.

Hoe herken je condensatie- en schimmelproblemen?

Vaak zijn de tekenen van deze problemen niet meteen zichtbaar. Toch zijn er enkele indicatoren waaraan je kunt denken:

  1. Afdruipstrepen: Strepen op de muur waar water gelopen heeft of vlekken op het plafond kunnen duiden op condensatieproblemen.
  2. Schimmelgeur: Een muffe geur in de slaapkamer kan wijzen op schimmelgroei, zelfs als je geen visuele tekenen ziet.
  3. Verkleuring: Witte, zwarte of groene vlekken op muren, vooral in hoeken en achter meubels, zijn vaak indicatoren van schimmelgroei.

Ondanks bovenstaande zullen dergelijke muren vaak niet de vochtwaarden aannemen zoals men ziet bij infiltraties of lekken. Meestal beperkt zich dit tot de vochtwaarden zoals in de lucht aanwezig zijn.

Het probleem wordt dan vaak ook volledig veroorzaakt door gebrekkige verwarming en ventilatie.

IMG 5668 | Agence Van den Abeele

Hoe voorkom je condensatie en schimmel in de slaapkamer?

  1. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Open regelmatig ramen om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren om zo het binnenklimaat gezond te houden.
  2. Gecontroleerde Verwarming: Houd de slaapkamer op een constante en gematigde temperatuur. Vermijd grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

Het bestrijden van condensatie en schimmel vereist aandacht voor detail en een proactieve benadering van vochtbeheersing. Door bewust te zijn van de oorzaken en preventieve maatregelen te nemen, kunnen bewoners genieten van een gezondere en comfortabelere slaapomgeving.

IMG 5681 | Agence Van den Abeele

Volgende signalen vragen jouw belangstelling om er iets aan te doen:

  • Vochtige of muffe luchtjes
  • Schimmel op stoffen oppervlakten zoals gordijnen of een niet-gebruikt zeteltje
  • Schimmel op houten of metalen oppervlakten zoals rond een raam of dakraam
  • Afbrokkelende muren van gips
  • Schimmel in kleerkasten of kledij in de getroffen ruimte

Zorg er dus voor dat er voldoende verwarmd en verlucht wordt!

Merk je problemen op? Contacteer ons zeker!

Op zoek naar een rentmeester met ervaring in technisch beheer?

Contacteer ons nu