Advies

Vervelende buren... Wat kan je doen, wat zou je beter niet doen?

20 april 2021

In gemeenschap leven is vaak niet het gemakkelijkste. Er komen vaak continu mede-bewoners binnen en buiten uit het appartementsgebouw. Er zijn mensen die 's nachts thuiskomen en niet altijd rekening houden met slapende buren of mede-bewoners. Wat kan men doen om bij frustraties toch tot een positieve oplossing te komen waarbij iedereen zich kan vinden?

Tips om burenruzies te vermijden

DOE NIETS

Wanneer je in gemeenschap woont hoor je vaak wel geluiden van diverse buren of mede-bewoners. Dit hoort bij het wonen in mede-eigendom. Ga niet meteen klagen en wacht even af. Misschien wordt je het wel gewoon?

Wanneer je het zelf tolereert zullen ze misschien uw muziek of lawaai ook tolereren!

SPREKEN MET DE BUREN

Een tweede optie is eventueel in gesprek gaan en uw buur erop wijzen, weliswaar op een vriendelijke manier, dat je last had van zijn bezoek gisteren avond. In deze conversatie kunt u eventueel enkele afspraken maken of in de toekomst uitgenodigd worden op zijn feestjes!

HOU U AFZIJDIG

Heb je last van lawaaioverlast door slechte isolatie? Breng zelf geluidsisolatie aan op de binnenmuren of verlaagd plafond. Ga zelf actief aan de slag om de overlast te verminderen via je eigen zijde van de muur. Dit kan misschien zelf positief bijdragen tot je energieverbruik.

Agence Van den Abeele Huizen Brugge | Agence Van den Abeele

SPREEK MET ANDERE BUREN

Is de buur totaal niet aanspreekbaar? Ga ten rade bij andere buren of mede-bewoners. Indien zij er ook last van hebben sta je er niet meer alleen voor en kun je eventueel eens praten met de wijkagent.

Wat doe je best niet?

SCHRIJF GEEN BRIEF

Schrijf in geen geval een brief om in zijn brievenbus te stoppen. Bij het lezen van een brief beslist de lezer vaak zelf over de nuances en ondertonen. Hierbij kan uw brief veel negatiever overkomen dan wanneer dit mondeling gebeurt.

Tevens krijgt uw buur geen kans om zich direct te verdedigen wat vaak voor extra frustraties vormt.

STAP NIET NAAR DE RECHTER

De rechtbank komt pas op de tafel wanneer alle andere opties uitgeput zijn. Dus probeer dit te vermijden.

En als er dan toch een rechter moet bijkomen, dan zal deze vaak een boete opleggen wat zeker niet voor een duurzame oplossing zorgt. Bovendien dien je over alle bewijzen te kunnen beschikken en zal dit veel frustraties met zich meebrengen.

Conclusie

Ga altijd eerst in gesprek vooraleer andere stappen te ondernemen.

Bron: Plus Magazine

Op zoek naar een syndicus?

Ontdek hoe wij u kunnen helpen