Nieuws

Het effect van de EPC-waarde op de verkoop of verhuur van uw woning

Algemeen
10 maart 2021

Het energieprestatiecertificaat of kortweg EPC geeft de energiezuinigheid van een woning weer. Maar heeft die waarde ook een effect op de verkoop of verhuur van uw pand?

Wie een woning verkoopt, is verplicht om een EPC voor te leggen aan de kandidaat-kopers. Aan de hand van de energiescore die daarop vermeld staat, weet je perfect hoe energiezuinig het pand is.

Een recente studie toont aan dat die EPC-score een impact heeft op de verkoop of verhuur van een woning in de relatie tussen de energetische kenmerken van de woningen, de verkoopprijs en de verkooptijd.

HOGERE VERKOOP- EN VERHUURPRIJZEN

Als de EPC-score van een woning daalt, stijgt de verkoopprijs ervan. Op een woning van 200.000 euro is er een gemiddelde meerwaarde van 4.600 euro. Zo zijn woningen met een EPC-waarden tussen 100 en 199 gemiddeld 11 % meer waard zijn dan woningen met een score tussen 400 en 499.

Een lagere EPC-waarde verkoopt sneller. Uit de studie blijkt dat woningen met een lage EPC-score (100-199) gemiddeld 25% sneller verkocht raken.

Agence Van den Abeele Vastgoedadvies | Agence Van den Abeele

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Deze energetische kenmerken zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Voor de introductie van het energieprestatiecertificaat eind 2008 daalde de prijs van een woning met zo’n 4,1 % als er geen dubbele beglazing aanwezig was. Sinds 2009 bedraagt die minwaarde gemiddeld 5,4 %.

In de wetenschap dat er op vandaag nog altijd premies zijn voor dergelijke renovaties, hou je dus best rekening met het EPC, ook al ben je niet meteen van plan om je woning te verkopen. Het belang van deze energetische kenmerken neemt steeds toe.

Uw woning verhuren of verkopen?

Conta

Contacteer ons nu!