Advies

Wat kost een opbrengsteigendom eigenlijk?

Verhuren
01 juni 2020

Wie wil beleggen komt vroeg of laat uit bij vastgoed en opbrengsteigendommen uit. Maar wat kost vastgoed om te verhuren?

10% REGISTRATIERECHTEN

Als u een opbrengsteigendom koopt, moet u daarop registratierechten betalen ten bedrage van 10%.

ONROERENDE VOORHEFFING

Jaarlijks betaalt u de onroerende voorheffing op basis van het kadastraal inkomen van de woning. Het gaat om de geschatte huuropbrengst van het pand. De fiscus indexeert het bedrag en verhoogt het vervolgens nog eens met 40%.

Wordt het pand verhuurd aan een bedrijf of aan een privépersoon die er zijn beroep in uitoefent, dan moet u de netto huuropbrengsten aangeven. Die krijgt u door van de ontvangen brutohuur een kostenforfait van 40% af te trekken.

Daarnaast moet u soms ook rekening houden met gemeentelijke belastingen. Sommige steden en gemeenten rekenen een aparte taks aan voor tweede verblijven.

Huis huren kopen Brugge | Agence Van den Abeele

FISCAAL VOORDEEL

Wie een lening afsluit voor een tweede of derde woning kan genieten van de belastingkorting voor het langetermijnsparen, die toelaat om tot 2.390 euro af te trekken van het inkomen.

ZELF INVESTEREN

Als u een opbrengsteigendom wil kopen, heeft uw wel wat eigen middelen nodig. De banken zijn strenger voor een tweede woning dan voor een gezinswoning. Wie koopt om te verhuren, kan principieel nog 80% van de aankoopwaarde lenen.

BRANDVERZEKERING EN ONDERHOUD

Bij de aankoop van een opbrengsteigendom komen ook enkele andere kosten zoals een brandverzekering en een reserve voor onderhoudsherstellingen.

Hierbij kan een goede rentmeester u steeds met raad en daad bij staan.

Uw vastgoed laten beheren?

Ontdek onze diensten

... en geniet van een optimaal rendement