Een rookmelder kan levens redden!
Het plaatsen van rookmelders in een woning is dan ook aan te raden, en in veel gevallen ook verplicht.
Er is een rookmeldersplicht voor huurwoningen, nieuwbouwwoningen en woningen die worden gerenoveerd, en woningen waarvoor vanaf 1 januari 2013 een bijzondere sociale lening wordt toegekend.
Als u een nieuw huurcontract afsluit voor een huurwoning (na 1 januari 2013), moet die woning uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Voor oudere huurcontracten (afgesloten voor 1 januari 2013) is er een gefaseerde invoering.
Vanaf 1 januari 2016 zijn rookmelders verplicht voor private huurwoningen die zijn gebouwd voor 1945.
Voor woningen vanaf 1945 gaat de verplichting in op 1 januari 2019.
Wie moet de rookmelders plaatsen en onderhouden in uw huurwoning?
De verhuurder moet zorgen voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. Als de verhuurder heeft gekozen voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder tijdig de batterijen vervangen. Hiervoor kan men eventueel beroep doen op de rentmeester van de woning of appartement
De woning voldoet niet meer aan de minimale veiligheid-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten van de Vlaamse Wooncode en is dus niet meer “conform”. De verhuurder kan voor de woning dan ook geen conformiteitsattest krijgen. Een woning zonder de nodige rookmelders is niet ongeschikt, maar het verhuren ervan is wel strafbaar.
Om aan de rookmeldersverplichtingen te voldoen moet de zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er minstens op elke verdieping en in elke kamer een rookmelder zijn.
Ook een appartement is een zelfstandige woning en moet op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. Een kelder- of zolderruimte, al dan niet bestemd voor gedeeld gebruik, waarin zich een technische installatie bevindt, en kelders en zolders die een directe toegang hebben en normaal en onmiddellijk te betreden zijn, moeten ook steeds minstens een rookmelder hebben.
De rookmelder moet:
Zowel een type met vervangbare batterij als een type voorzien van een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking.
Een type met niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar is aan te raden.
Om rookmelders conform deze wetgeving te plaatsen kunt u steeds bij ons kantoor terecht, onze medewerkers zijn opgeleid in brandveiligheid en kunnen u bijstaan hierbij.
Bron: WonenVlaanderen