Nieuws

De voorlopige oplevering van gemene delen

Syndicus
14 november 2023

Een nieuwbouw appartementsgebouw omvat naast de privégedeelten ook enkele gemeenschappelijke delen, zoals gangen, de trappenhal en de lift.

De vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor de oplevering van de gemeenschappelijke delen. Meestal wordt hiervoor de syndicus aangesteld, samen met enkele mede-eigenaars.

Een algemene vergadering beslist over de goedkeuring van het PV van voorlopige oplevering.
Als je opmerkingen hebt over de staat van de gemeenschappelijke delen, is het raadzaam om deze tijdig aan de syndicus door te geven.

AVDA 10 2022 REPORTAGE 191 A3698 WEB | Agence Van den Abeele

Volgens de wet Breyne mag de definitieve oplevering van de privégedeelten pas plaatsvinden nadat de definitieve oplevering van de gemeenschappelijke delen heeft plaatsgevonden. Deze verplichting geldt niet voor de voorlopige oplevering. De wet Breyne schrijft niet voor dat de voorlopige oplevering van je privéappartement moet wachten op de voorlopige oplevering van de gemeenschappelijke delen. Maar in de praktijk wordt dit vaak wel voorheen uitgevoerd om discussies te vermijden.

Voor de voorlopige oplevering van de privégedeelten moeten de gemeenschappelijke delen immers een bepaald niveau van voltooiing hebben. Een privégedeelte kan dus niet voorlopig worden opgeleverd als essentiële elementen van de gemeenschappelijke delen nog ontbreken. Als de gemeenschappelijke delen niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, kan worden verzocht om de voorlopige oplevering van je privégedeelte uit te stellen.

Op zoek naar een syndicus?

Vraag nu uw offerte aan