Nieuws

Blokpolis: de verzekering van een appartementsgebouw

Syndicus
02 september 2015

Een blokpolis is een verzekering voor een volledig appartementsgebouw, meestal op naam van de mede-eigenaars van het gebouw. Bij een blokpolis zijn alle gemeenschappelijke delen opgenomen in het totaal verzekerde kapitaal. Elke mede-eigenaar betaalt het premiegedeelte voor zijn eigen appartement plus een deel van de gemeenschappelijke delen.

De polis wordt meestal beheerd door de syndicus (of door één van de mede-eigenaars), die de premies betaalt en vervolgens recupereert van de andere mede-eigenaars. De blokpolis is bijna altijd verplicht in grote appartementsgebouwen die beheerd worden door een syndicus.

Wat dekt de blokpolis?

De blokpolis dekt brand-, storm- en waterschade, alsook schade door ontploffing, een aanrijding, glasbreuk enzovoort. Let wel op: een blokpolis dekt je persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor moet je langs gaan bij een brandverzekeraar. Het is vaak interessant om voor die polis de verzekeraar op te zoeken die ook de blokpolis verzorgt. Sommige rekenen bij een schadegeval aan het gebouw en de inboedel de franchise namelijk maar één keer aan. Het komt je dan voordeliger uit.

Kiezen voor blokpolis of individuele polis?

De premie van een blokpolis is ongeveer 25 procent goedkoper dan de som van de premies van de individuele polissen. Bovendien worden schadegevallen sneller geregeld als de polis geldt voor het gehele appartementsblok. Twee goeie redenen dus om een blokpolis te verkiezen boven een individuele polis.

De herbouwwaarde (het bedrag waarvoor het gebouw verzekerd is) wordt geschat door een expert. Daarbij wordt rekening gehouden met de standaard afwerking van het gebouw. De polis wordt jaarlijks geïndexeerd; individueel aangebrachte verfraaiingen moeten extra worden verzekerd.

De blokpolis opzeggen

Eigenaars van het appartementsgebouw kunnen de blokpolis jaarlijks opzeggen. En ook de verzekeringsmaatschappij kan de overeenkomst verbreken of aanpassen na een schadeclaim.

Lees hier meer over syndicschap

Bron: Logic-Immo

Op zoek naar een nieuwe syndicus?

Syndicus