Een mede-eigenaar vecht systematisch alle beslissingen van de algemene vergadering aan voor futiele vormfouten. Is daar iets aan te doen?
Een mede-eigenaar die niet akkoord gaat met een bepaalde beslissing van de vereniging van mede-eigenaars (VME) kan binnen de vier maanden naar de vrederechter stappen om die te laten vernietigen. De wet voorziet wel dat dit enkel kan als de beslissing onregelmatig, bedrieglijk of onrechtmatig is.
Werd bijvoorbeeld een bepaald punt niet duidelijk op de agenda gezet of werden de notulen pas de dag nadien opgesteld, dan kan dit door een mede-eigenaar aangegrepen worden om een bepaalde beslissing aan te vechten. De puntjes op de i zetten, is daarom dus wel van belang...
Als de betrokken mede-eigenaar geen nadeel van een beslissing ondervonden heeft, dan kan de rechter zijn vordering afwijzen bij gebrek aan ‘belang. Wijst de rechter de vordering af bij gebrek aan belang, dan moet de betrokken mede-eigenaar de gerechtskosten en een rechtspleging vergoeding betalen.
Dan kan de rechter de mede-eigenaar in kwestie op zijn plaats zetten. Een rechter van de rechtbank van Namen oordeelde dat een mede-eigenaar ‘misbruik’ maakte van zijn recht door systematisch naar de rechter te stappen voor futiele vormfouten. Hij moest hiervoor aan de VME een serieuze schadevergoeding betalen.