Advies

Het verplichte reglement van interne orde

10 februari 2021

Sedert 1 januari 2019 werd het reglement van interne orde wettelijk verplicht voor elke mede-eigendom van gebouwen of groepen van gebouwen.

WAAROVER GAAT HET EN WAT IS ER VERANDERD?

Elk appartementsgebouw, vakantiepark, garagecomplex, kortom alle gebouwen of groepen van gebouwen met kavels met een privatief gedeelte en een aandeel in de gemeenschap, maken het voorwerp uit van een basisakte en een reglement van mede-eigendom. Deze documenten worden opgesteld door de notaris.

In vele mede-eigendommen is er daarnaast ook een reglement van interne orde, dat niet door de notaris moet worden opgesteld. Het reglement van interne orde was tot voor kort niet verplicht. Daar is nu verandering in gekomen. Vanaf 1 januari 2019 zal het reglement van interne orde wettelijk verplicht zijn voor elke vereniging van mede-eigendom.

Contract tekenen huis kopen | Agence Van den Abeele

Het reglement van interne orde moet bepaalde nieuwe wettelijk vastgelegde regels omtrent de werking van de vereniging van mede-eigenaars bevatten en bestaat uit drie delen.

  • Deel1: Regels inzake leefbaarheid in het gebouw
  • Deel 2: Wettelijke bepalingen
  • Deel 3: Privacybeleid VM

LAAT UW REGLEMENT VAN INTERNE ORDE TIJDIG OPSTELLEN OF AANPASSEN

Bent u mede-eigenaar of syndicus dan is het verplicht voor mede-eigendommen een wetsconform reglement van interne orde op te stellen, ofwel het bestaande reglement van interne orde aan te passen aan de nieuwe wettelijke regels.

U hoeft daarvoor niet bij de notaris langs. Eenieder kan een reglement van mede-eigendom opstellen en laten goedkeuren door de mede-eigenaars op de algemene vergadering.

De syndicus begeleidt het opstellen van het reglement van interne orde en werkt het bij volgens de beslissingen van de mede-eigenaars. Wanneer enkel de wettelijke bepalingen wijzigen, kan de syndicus het reglement van interne orde ook op eigen initiatief bijwerken.

Op zoek naar een nieuwe syndicus?

Ontdek hier wat wij voor u kunnen betekenen!